top of page
Botoks yaparken nelere dikkat etmeliyiz

BOTOKS

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Botoks ameliyatsız estetik uygulamalar  arasında dünyada en çok yapılan işlemdir.  1998 yılında  ülkemizde de dünyadaki diğer ülkelerle  aynı anda dermatoloji ve plastik cerrahlar tarafından uygulanmaya başlamıştır. Botoks aslında bir marka ismi olup uygulama olarak dilimize yerleşmiştir. Botoks Clostridium botulinum olarak isimlendirilmiş bir bakterinin ürettiği toksinden elde edilen bir ilaçtır. Botoks aslında  sadece estetik alanda değil pek çok tıbbi durumların tedavisinde kendine kullanım alanı bulmuştur.

 Botoks en sık olarak estetik amaclar çerçevesinde kullanılır. Alındaki çizgilenmeler , ağız çevresindeki kırışıklıklar, burun ve dudak bileşkesindeki kırışıklıklar kaşların ortasında yada göz çevresinde bulunan kırışıklıkların giderilmesinde etkili bir ilaçtır.

  Dermatoloji alanında botoks ayrıca hiperhidrozis (aşırı terleme), roza tedavisi gibi pekçok alanda da kullanılmaktadır.

  BOTOKS NASIL UYGULANIR?

Botoks doktor tarafından hazırlandıktan sonra botoks iğnesi vasıtasıyla ilgili kasa enjekte edilir.Erkeklerde  bölgesel kas yoğunluğunun fazlanolması nedeniyle kadınlara göre daha yüksek dozlar kullanılır. Kas gücünün daha düşük olduğu bölgelerde ise daha düşük dozlar kullanılması gerekmektedir. Botoks işleminden hemen 3-4 saat sonrası dik pozisyonda durmalı , işlem yapılan alanlara dokunulmamalı , naz bir hafta boyunca alın bölgesine müdehale etmemek acısından  cilt bakımı , kaş alımı ve ya saç boyama işlemleri yapılmamalıdır.Özellikle yüz bölgesinde yapılan uygulamalarda uygulamayı takip eden günlerde  masaj gibi kasları etkileyecek herhangi bir uygulama yapılması toksin serbestleşmesine ve diğer kasları da etkilemesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Botoks enjeksiyonu takiben ilk bir haftada etikisi görülmeye başlar ve 1. ayın sonunda maksimum etkiye ulaşır. Hastalarımızı 15 gün içinde kontrole çağırarak etkisinin az olduğu yerlere rötuş uygulamaları yapmaktayız.Uygulama sonrası 3-4 aylık bir süre zarfı sonunda ise etkisini kaybetmeye başlar.Genelolarak6 ayara ile botoks uygulamaları yapmayı önermekteyiz.

BOTOKS UYGULAMASININ YAN ETKİSİ NELERDİR?

 Botoks enjeksiyonları doğru ellerde ve doğru şekillerde yapılmadığı taktirde bir takım komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.Dolayısıyla bu alanda tecrübeli ve uzmanlaşmış hekimlerin tercih edilmesi önem arz eder.Botoks uygulaması yaptıracak kişilerin hekimini dahaönce benzer uygulama yaptırıp yaptırmadığı yada herhangi bir kas gevşetici , uyku düzenleyici , kan inceltici veya alerji ilacı kullanıp kullanmadığına dair bilgilendirmesi gerekir.

  Botoks toksini uygulaması sonrasında en sık kanama ,ödem ,kızarıklık veya enjeksiyon bölgesinde ağrı gibi yan etkiler ortaya çıkabilr.Ülkemizde Sağlık         Yan etkilere ek olarakbazı kişilerin botoks uygulaması yaptırması sakıncalı olarak kabul edilir. Anne adaylarına , bazı kas vw nörolojik hastalıklarbotoks uygulaması yaptırmamsı gerekengrubu oluşturur. Myastenia Gravis, Eaton Lambert sendromu ,çeşitli nöropatiler, hamileler ve emzirme dönemindeki kadınlar ve enjeksiyon bölgesinde enfeksiyonu bulunan  kişiler botoks uygulamasının yapılmasının sakıncalı olduğu gruba örnek teşkil ederler  Ülkemizde Sağlık Bakanlığı onaylı ruhsat sahibi üç ayrı marka bulunmaktadır. Bu uygulamaları da Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış kliniklerde yaptırabilirsiniz.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page